Tuesday, December 8, 2015

គ្រឿងទេស​ដ៏ល្អ​ប្រណីត​សម្រាប់​សុខភាព​ អ្នកមិន​ធ្លាប់ដឹ​ង​






ជាញឹកញ ​យ​មនុស្សតែង​គិតថា​ សារធាតុ​ប្រឆាំង​នឹងអុក​ស៊ីដកម្ម ​សម្រេចបាន​ទាំងស្រុង ​ពីផ្លែឈើ ​បន្លែ ស្ករសូកូ​ឡាខ្មៅ​ ឬស្រាក្រហម​ ក៏ប៉ុន្ដែរុក្ខឱសថ​ និងគ្រឿងទេស​ជាច្រើន​ ក៏មាននូវ​សារធាតុ​ប្រឆាំងនឹង​អុកស៊ីដកម្មដ៏​សម្បូរបែប​ដែរ។ ​គ្រឿងទេស​មិនត្រឹម​តែអាច​បន្ថែម​រសជាតិដល់​អាហារ​ឱ្យឈ្ងុយឆ្ងាញ់​ ពិសាប៉ុណ្ណោះទេ ​ប៉ុន្ដែវា​ថែម​ទាំងផ្ដល់គុណ​ប្រយោជន៍​ការពារ​ ប្រឆាំងនឹង​ជំងឺមហារីក​ ជំងឺទឹក​នោម​ផ្អែម ​ជំងឺបេះដូង ​អាការៈរលាក ​និងជំងឺផ្សេងៗ​ជាច្រើនទៀត។​ ដូច្នេះសូមលោកអ្នក​ ស្វែងយល់បន្ថែម​ពីគុណប្រយោជន៍ ​នៃគ្រឿងទេស​ទាំងអស់នេះ​ដូចខាងក្រោម ៖​



១. ខ្ញី៖ ខ្ញីមានផ្ទុក​សមាសធាតុសំខាន់ៗ​ ជាច្រើន ​រួមទាំងសារធាតុ ​Gingerol ​ផងដែរ ​ដែលត្រូវបានមនុស្ស​ចាត់ទុកថា​ វាផ្ដល់គុណប្រយោជន៍​ជាច្រើនដល់​សុខភាព ​ហើយបើយោង​តាមប្រសាសន៍​លោក ​Vandana Sheth, ​RDN ​បានឱ្យដឹងថា” ​ខ្ញីត្រូវបានមនុស្ស​ប្រើដើម្បី​ព្យាបាលជំងឺគ្រុនផ្ដាសាយ​ បញ្ហាក្រពះពោះវៀន​ និងជំងឺពុលឡាន”។ ​លោក Sheth ​បានពន្យល់ទៀតថា ​ការសិក្សាស្រាវ​ជ្រាវទៅលើសត្វ​ក៏បានបង្ហាញ​ឱ្យដឹងផងដែរ​ថា ខ្ញី​អាចការពារ​ជាលិកា ​និងសរីរាង្គ​របស់មនុស្ស​យើង ​ពីការបំផ្លិចបំផ្លាយ​របស់អុកស៊ីដកម្ម ​និងការពារការលូតលាស់​ជំងឺមហារីក។ ​ខ្ញីជាគ្រឿងបន្ថែម​ ទៅក្នុងទឹកតែ ​ទឹកផ្លែឈើក្រឡុក​ ធញ្ញជាតិ​ និងទឹកដោះគោ​ជូរឱ្យមាន​ឱជារសឆ្ងាញ់ពិសា។​

២. មើមរមៀត៖​ គ្រឿងទេសពណ៌លឿង​ដូចផ្លែក្រូចនេះ ​មានផ្ទុកសារធាតុ​ប្រឆាំងនឹងអុកស៊ីដ​កម្មម្យ៉ាងឈ្មោះ​ Curcumin។​ ការសិក្សាស្រាវ​ជ្រាវមួយចុះផ្សាយ​នៅក្នុង ​ទស្សនាវដ្ដីជីវ​គីមីសាស្រ្ដកាលពីខែ ​ធ្នូ ឆ្នាំ ២០១១ ​បានណែនាំថា ​សារធាតុ Curcumin ​អាចបង្រ្កាប​ ហ្សែន ​ដែលពាក់ព័ន្ធ​ក្នុងការវិវត្ដ ​និងការបន្តនៃជំងឺមហា​រីកសុដន់ ​ដោយការបង្កើន​ប្រសិទ្ធភាព​ នៃការព្យាបាលដោយ​ប្រើឱសថ​ និងកាត់បន្ថយ​ភាពស៊ាំ​ នឹងថ្នាំ។​

លោក ​Vandana Sheth ​អ្នកឯកទេសរបប​អាហារូបត្ថម្ភ​បានមានប្រសាសន៍ថា “​នៅពេលនិយាយ​ដល់ការបន្ថែ​មមើមរមៀត​ទៅក្នុងរបបអាហារ​របស់អ្នក ​សូមអ្នកកុំរួញ​រាអី។​ លោកបន្ថែម​ទៀតថា “​ មនុស្សមួយ​ចំនួនតែង​តែមិនដឹងថា​ គួរយកមើម​រមៀតទៅ​ធ្វើម្ហូប​អ្វីនោះទេ ​ប៉ុន្ដែយើងអាចដាក់​បន្ថែមវា ​ទៅក្នុងប្រភេទ​អាហារបន្លែ​ ដើម្បីឱ្យមាន​រសជាតិដូចការី”។ ​វាជារឿងល្អ​ ក្នុងការកត់​ចំណាំថា ​រមៀតក្រៀម ​មានរសជាតិ​ឈួល​ខ្លាំងណាស់​ ដូច្នេះអ្នក​គួរដាក់ចម្អិន​វាឱ្យឆ្អិនល្អ​បន្តិច ​មុនពេលទទូលទាន។​

៣. ក្រវាញ៖​  ក្រវាញត្រូវ​បានមនុស្សសម័យ​បុរាណ ​ប្រើប្រាស់ជា​ឱសថព្យាបាល​ជំងឺក្រពះ​ជាច្រើនទស​វត្សន៍មកហើយ។ ​យោងតាមក្បួនឱសថ​ Ayurvedic ​បានឱ្យដឹងថា​ ក្រវាញនេះ​មានគុណសម្បត្ដិ​ប្រឆាំងជាតិអាស៊ីដ​ក្នុងក្រពះ ​និងធ្វើឱ្យអាហារ​សម្បូរជាតិ​ខ្លាញ់កាន់តែងាយ​រំលាយ។ ​ក្រវាញមានផ្ទុក​នូវសារធាតុ ​ phytochemical cineole ​ដែលមានគុណសម្បត្ដិ​ថ្នាំសម្លាប់​មេរោគ។​ លើសពីនេះទៀត​ ក្រវាញមានក្លិនឈ្ងុយ​ប្លែកគួរឱ្យចង់​ទទួលទាន​ ហើយថែម​ទាំងធ្វើឱ្យតែ ​Chai ​មានរសជាតិ​ឈ្ងុយឆ្ងាញ់​ជាប់មាត់ទៀតផង។​ ដើម្បីកម្ចាត់ក្លិន​មាត់មិនល្អ​  ជួយឱ្យអាការៈឈឺ​បំពង់កឱ្យធូរស្រាល ​សូមដាក់បន្ថែម​ក្រវាញទៅក្នុង​ទឹកតែ កាហ្វេ​ ភេសជ្ជៈ​សូកូឡាក្ដៅ ​និងទឹក​ដោះគោក្ដៅ។ ​នៅពេល​អ្នកដុតនំ​ អ្នកអាចបន្ថែម​ម្សៅ​ក្រវាញទៅ​ក្នុងនំខេក ​ធ្វើពីកាហ្វេ នំ​ ម៉ាស់ហ្វ៊ីន​ និងនំ ​Cookies។​

៤. ផ្កាក្ដាំងពួ៖ លោក ​Vandana Sheth ​អ្នកឯកទេសរបប​អាហារូបត្ថម្ភ​បានមានប្រសាសន៍ថា​ “ផ្កាក្ដាំពួ​ គឺជាគ្រឿងទេសដ៏​មានអំណាច ​ដែលសម្បូរ​ទៅដោយ ​សារធាតុប្រឆាំង​នឹងអុកស៊ីដកម្ម”។​ ការសិក្សាស្រាវ​ជ្រាវកាល​ពីឆ្នាំ ២០១០​ ចុះផ្សាយនៅក្នុង​ទស្សនាវដ្ដីអាហា​រូបត្ថម្ភបានចាត់ចំណាត់​ថ្នាក់ផ្កាក្ដាំង​ ពួរខ្ពស់​បំផុត ​ចំពោះ​សារធាតុ​ប្រឆាំងនឹង​អុកស៊ីដកម្ម​ បើប្រៀបធៀប​ទៅនឹង​ រុក្ខឱសថ ​និងគ្រឿងទេសសាមញ្ញៗ​ដទៃទៀត។​ ផ្កាក្ដាំងពួដ៏ឈ្ងុយ​នេះ ​អាចប្រើបានជាប្រយោជន៍ច្រើន​យ៉ាង ​ប៉ុន្ដែជួនកាល​វាពិបាកបន្ដិច​ដើម្បីដឹងថា ​តើគួរយកវាទៅដាក់​ក្នុងអាហារ ​ឬអាហារសម្រន់តា​ម​របៀបណា។​ លោក Sheth ណែនាំថា” ​ សូមសាកល្បង​ ដាក់បបន្ថែម​ផ្កាក្ដាំង​ពួម៉ត់​ ទៅក្នុងអាហារដុត​ ឬទៅក្នុង ​Oa​tmeal ​របស់អ្នកជំនួស ​Cinnamon ​ឬខ្ញី”។  ​ ផ្កាក្ដាំងពួអាច​ដាក់បន្ថែមទៅក្នុង​អាហារ ឬនំដុត​ ដូចជា​ នំម៉ាស់ហ្វីន​ នំបុ័ង​ និងនំ Cookies។​

៥. ច័ន្ទន៍គ្រិស្នា៖ ​ច័ន្ទន៍គ្រិស្នា​អាចជួយ​រក្សាមាត់ធ្មេញ​របស់អ្នក ​ឱ្យមានសុខភាពល្អ ​មិនសូវទៅទន្ដពេទ្យ​ញឹកញាប់។​ លទ្ធផលស្រាវ​ជ្រាវបានពីកម្មវិធី ​in Vitro test ​នៅឯសាកលវិទ្យាល័យ ​Pavia ​ប្រទេសអ៊ីតាលី ​ចុះផ្សាយនៅក្នុងអត្ថបទគំនិតថ្មីៗ ​ស្ដីពីជីវបច្ចេក​វិជ្ជាកាលពីឆ្នាំ ​២០១១ ​បង្ហាញថា​ សមាសធាតុប្រឆាំង​បាក់តេរី​នៅក្នុង​គ្រឿងទេស​ ឈ្មោះថា​ macelignan ​អាចកាត់បន្ថយការក​ពូន​ កំណកបាក់​តេរីតាមចន្លោះធ្មេញ​បានពាក់កណ្ដាល ​ និងកម្ចាត់ចោល​មេរោគដែល​បណ្ដាល​ឱ្យពុកធ្មេញ។​ លើសពីនេះទៀត​ ច័ន្ទន៍គ្រិស្នា​អាចកាត់បន្ថយ​បញ្ហារំលាយ​អាហារដូចជា ​វិបត្ដិពិបាក​រំលាយអាហារ ​និងជាតិហ្គាស៕ ​
ប្រភព ៖   ​Cool News

No comments:

Post a Comment